Новини

Полярна птица с рекорд за миграционен полет

Полярна рибарка постави рекорд за най-дълъг миграционен полет, изминавайки 96 000 км от графство Нортъмбърланд във Великобритания до антарктическото море Уедъл.

Миналата година учени от университета в Нюкасъл са поставили геолокатори на 29 птици, за да проследят миграционните им прелети. Според данните първенецът сред тях е прелетял над западното крайбрежие на Африка и през Южния Индийски океан е стигнал до Антарктида за общо четири месеца. Изминатото разстояние надминава с повече от 5000 км предишния рекордьор от същия вид, който е излетял от Холандия.

Учените досега са хванали 16 от оборудваните с геолокатори птици. Последващ анализ на данните от устройствата ще им помогнат да установят как полярните рибарки организират миграциите си и дали климатичните промени рефлектират върху маршрутите им.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us