Новини

Сателити от поредната порция на Старлинк започнаха да падат

Първата партида от модернизираните нови сателити от констелацията Starlink на Илън Мъск се оказа повредена, писаха световни медии. Измина малко повече от месец, откакто SpaceX изстреля 21 мини версии на своите спътници от следващо поколение. Те обаче имат проблем с поддържането на орбита.

Сателитът на Starlink, обозначен под номер 30062, навлезе в атмосферата на Земята в понеделник в 4:50 сутринта. Той е изгорял и не е нанесъл щети.

Астрофизикът Джонатан Макдауъл отбеляза в Twitter, че три от новите сателити на Starlink повишават височината си в опит да достигнат определените си оперативни орбити.

Шефът на SpaceX Илон Мъск се обърна към Twitter, за да изясни, че сателитите „изпитват някои проблеми“ и че някои от тях ще бъдат деорбитирани, докато други ще бъдат тествани.

Компанията обаче няма да се откаже от новите сателити. Причината е, че те са с по-малки размери, но с еквивалентна способност. Това ще позволи по-бързото и евтино разгръщане на цялото съзвездие от сателити, които да покрият Земята с интернет излъчване. Плановете на Starlink включват извеждане на над 11 000 сателита в орбита.

Космическите боклуци са един от съществените проблеми за Земята.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us