Новини

Потече газ по връзката от Гърция към България

За първи път в понеделник, с началото на 72-часовите проби, по интерконектора протече газ от Гърция към България. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Към момента пропуски в строителството няма, но има незавършено строителство на вертикална планировка, тротоари и плочки. Най-неотложното е завършено и предстои утре или вдругиден да бъде заверена екзекутивната документация и след като строителят предостави всички документи да бъде издаден акт 15. „ДНСК буквално се превърна във втори надзор на обекта. Всеки ден са в пряка комуникация с надзора, всеки ден събираме документация, всеки ден изискваме документация, която за съжаление не са ни дали 100%”, каза арх. Шишков. Той е помолил и други министри да съдействат с контакти с частни лаборатории, от които зависи издаване на определени сертификати за въвеждането на обекта в експлоатация. След подписването на акт 15 незабавно ще бъде съставена държавна приемателна комисия и готовността е до няколко дни интерконекторът да бъде въведен в експлоатация.

И към този момент служителите на „Автомагистрали“ и тол управлението помагат за възстановяване на щетите от  бедствието в селата около Карлово, каза арх. Шишков. „Щетите най-вероятно ще се окажат изключително големи, ние търсим вариант по няколко линии да възстановим част от тях, очаквам точен списък от кмета на Карлово, за да видим приоритетно как да възстановим мостовете“. Започва поетапно пускане на водата, съобщи още регионалният министър. До вчера е нямало ток и е било невъзможно помпите на ВиК да заработят. В селата е необходимо да бъдат направени временни връзки, както и връзки от каптажа към водопроводната мрежа, затова всички служителите на ВиК са на терен и правят всичко възможно за възстановяване на водоподаването.

Днес или утре ще бъде пуснат тунел „Ечемишка“, а до 30 септември има уверение, че ще бъде пуснат за движение и тунел „Витиня“.

На строителите на лот 1 и 3 на АМ „Хемус“ вече е платено, а от тези, които изграждат лот 2 се очакват още документи, каза арх. Шишков и изрази надежда, че тези три участъка ще бъдат построени в старите срокове. Той отново припомни идеята си с промяна в текст на ЗУТ да бъде узаконено незаконното строителство в 4-ти и 5-ти лот, те да бъдат обявени за търпими, ако е годно извършеното строителство по тях. „За съжаление за седем месеца никой не пожела да внесе този текст в НС“, коментира министърът и съобщи, че днес на сайта на МРРБ са публикувани за обществено обсъждане изменения в ЗУТ, след което той ще бъде внесен в следващия парламент.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us