Новини

Потвърдиха наличието на лед на полюсите на Луната

Учени потвърдиха наличието на лед на Луната, предаде Би Би Си. Замръзнала вода е открита на повърхността на двата полюса на естествения спътник на Земята.

Ледът е бил открит с помощта на инструмента М3 (Moon Mineralogy Mapper – Картограф на лунната минералогия) на борда на индийския космическия кораб Chandrayaan-1, който бе изстрелян през 2008 г. Той е събирал данни не само за отражателните способности, които се очакват от леда, но и измервания на степента на поглъщане на инфрачервена светлина от молекулите, което спомага за точното разграничаване между агрегатните състояния на водата.

Откритият лед е бил в най-тъмните и студени региони на полюсите на Луната, където температурите рядко превишават -157 градуса по Целзий. При предходни изследвания в търсене на лед е имало предположения за наличието му на южния полюс, но учените са смятали, че е възможно и това да е необичайно отражателна почва на Луната. Данните от инструмента М3 са помогнали на учените за разсеят съмненията си.

Бъдещите проучвания ще имат за цел да установят причините за наличието на леда и взаимодействието му с околната среда на Луната.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us