Новини

Пратиха песен за Хокинг в космоса

Учени от Европейската космическа агенция (ЕКА) почетоха паметта на Стивън Хокинг по необичаен начин. Те изпратиха радиоизлъчване на песен за Хокинг към центъра на най-близката до Земята черна дупка.
Изпращането на сигнала беше направено по време на изпращането на останките на Хокинг в Уестминстърското Абатство в Лондон. Хокинг почина на 14-ти март т.г. на 76-годишна възраст. Той влезе в историята с множество революционни научни открития.
Сред тях е точната му прогноза, че черните дупки трябва да имат много слабо излъчване, което днес често се нарича „радиация на Хокинг“. Той предложи и нова теория на космологията, теория за Големия взрив и др. Една от любимите му теми винаги е била черните дупки.
В негова чест гръцкият композитор Вангелис написа кратка песен, в която е добавен и гласът на Хокинг. Именно тази песен беше изпратена в космоса от станцията Cebreros в Испания на 15-ти юни. Песента беше изпратена към най-близката до Земята черна дупка – 1А-0620-00, която е в бинарна система с оранжево джудже.
Сигналът от песента ще пътува доста време – около 3500 години преди да достигне черната дупка. Тогава ще бъде „замразена“ в т.нар. хоризонт на събитията. Това е границата между пространството и времето, отвъд която няма връщане назад. Иначе казано – ще стане част от самата черна дупка.
„Когато положихме баща ни, музиката на Вангелис с неговия глас, беше изпратена в космоса. Това е красив и символичен жест, който създава връзка между присъствието на баща ни на тази планета, неговото желание да пътува в космоса и неговите проучвания на Вселената в съзнанието му“, коментира дъщерята на Хокинг Луси.

 

Още за Хокинг тук

И кое българче се срещна с него приживе – тук

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us