Новини

Правителството разреши на МРРБ да похарчи 180 млн. лв. заради тол системата

На днешното заседание кабинетът увеличи със 179 996 400 лв. утвърдените за 2018 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Промяната е свързана с подписания в началото на годината договор за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (ТОЛ) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка), с която ще се въведе по-справедлив модел за събиране на пътни такси. Изпълнител на поръчката е консорциумът „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“, в който участват „КАПШ ТЕЛЕМАТИК ТЕХНОЛОДЖИС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД; „КАПШ ТЕЛЕМАТИК СЪРВИСИЗ“ ООД, Полша; „КАПШ ТРАФИККОМ“ ЕООД, Италия и „КАПШ ТРАФИККОМ ТРАНСПОРТЕЙШЪН“ ЕАД, Испания.

В договорът, публикуван на сайта на АПИ, е разписано, че сумата по него ще бъде изплатена на два етапа. 40% ще се изплатят след като се докаже ефективността и постигане на заложените параметри на електронната система за събиране на такси за леките автомобили до 3.5 тона. В този етап на тол системата е заложено и физическото изграждане, доставката и монтажа на стационарните контролни точки. Останалите 60% ще се изплатят след постигане на заложените параметри на системата за събиране на такси на база изминато разстояние за тежкотоварните превозни средства над 3.5 т.

Първоначално тол системата беше лансирана като инвестиция от страна на изпълнителя, който трябваше да си я възвърне след въвеждането ѝ в експлоатация. За справка: https://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/dve-sa-otvoreni-cenovi-oferti-za-izgrazhdane-na-tol-sistemata/.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us