Новини

През май се решава къде да се строи най-големият телескоп на Земята


Австралия и Република Южна Африка, съперничещи си за изграждането на най-големия и чувствителен радиотелескоп, който ще търси отговор на фундаментални въпроси за Вселената, включително и как са се образували първите черни дупки, ще трябва още да покачат, докато бъде взето окончателното решение къде да бъде реализиран проектът. Консорциум от 20 държави трябваше да обяви дали РЮА или съвместната кандидатура на Австралия и Нова Зеландия ще бъде избрана за домакин на телескопа SKA, който ще е 50 пъти по-чувствителен от съществуващите и 10 000 по-бърз. Той ще изследва как са еволюирали галактиките, какво е естеството на тъмната материя, как са образувани първите черни дупки и звезди и какво генерира гигантските магнитни полета в космоса.

Решението за домакинството е отложено за средата на май.

Австралийският министър на науката Крис Еванс каза, че страната му прави всичко възможно, за да спечели поръчката, както и че най-голямата пречка пред Австралия е схващането, че Африка има нужда от парите.

Проектът е на стойност 2 милиарда долара или 1,5 милиарда евро. Строежът на телескопа трябва да започне през 2016 г. Той ще се състои от 3000 антени, монтирани в спирала на 15 м разстояние, достигащи до 3000 км от центъра й.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us