Новини

През януари ще може да наблюдаваме първото пълно лунно затъмнение за годината

На 21 януари рано сутринта от България може да се наблюдава пълно лунно затъмнение, съобщи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, цитиран от агенция „Фокус“.

Луната ще започне да навлиза в земната сянка в 5.37 часа българско време. В 6.41 часа ще бъде пълното лунно затъмнение – тогава Луната ще изглежда червеникаво-кафява. Желаещите да наблюдават явлението е добре да изберат за целта място с чист западен хоризонт, тъй като Луната ще се намира в  ниско в тази посока.

През 2019 г. в различни точки на Земята ще може да се наблюдават общо 5 затъмнения – три слънчеви и две лунни. През януари Северозападна Азия и Япония ще е видимо пълно слънчево затъмнение с максимална фаза 62%. През юли в южните части на Тихия океан и от Южна Америка  ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. От България в средата на юли ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение. Последното затъмнение за 2019 г. ще бъде пръстеновидно слънчево. То ще бъде на 26 декември.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us