Новини

Президентът Румен Радев е вторият държавен глава, отказал да преименува вр. Мусала

Президентът Румен Радев е отказал да преименува вр. Мусала на Свети Иван Рилски. Това става ясно от съобщение на Областната администрация на Софийска област, цитирано от агенция „Фокус“.

Предложението е отправено от партия „Атака“, като Радев е вторият държавен глава, от който формацията е искала смяна на името на връх Мусала. Преди това към президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г. ) също е била отправена молба за смяна на името на върха.

Мотивът на партия „Атака“ за преименуването на най-високия връх на Балканите е, че „Мусала“ има турско-арабски произход.

От комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президента са мотивирали отказа с неизяснената етимология на сегашното име на върха и липсата на еднозначни и категорични мнения. Освен това при смяна на името на балканският първенец, ще се наложи то да се промени навсякъде където фигурира – документи, карти, справочници и т.н.

Не на последно място от комисията аргументират отказа с това, че промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента не била налице.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us