Новини

Приеха на второ четене закона за устройството на София

На днешното си заседание Народното събрание прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Според промените в нормативния акт за сградите с разгъната застроена площ над 20 хил. кв. метра и/или височина над 50 метра ще трябва задължително да се докаже транспортно-комуникационното обезпечаване на територията. Това ще става въз основа на проучване, анализ и симулация на транспортните потоци с отчитане на съществуващия и бъдещия трафик в достатъчен за обслужването обхват.

Първоначално с проектозакона трябваше да се определят зони за сгради, в които да няма ограничение на височината. В последствие този вариант отпадна, като бе решено, че зонирането трябва да се регламентира с промени в Общия устрйствен план на София. От Столична община работят по промените на плана, като обществените обсъждания по него трябва да започната догодина.

Сред изменените текстове е и ограничаване на интензивността на застрояване в ъглови имоти, която спира действието на прословутия чл. 27, ал. 3 от ЗУТ.

Депутатите приеха подробните устройствени планове за преструктуриране на жилищните комплекси в жилищните зони с преобладаващо комплексно застрояване да не могат да се изменят в срок от 5 години от влизането им в сила. Изключения ще се допускат само при изменение в общия устройствен план.

Докладът на комисията по регионална политика и местно самоуправление, който бе гласуван днес от депутатите се намира на следния адрес: https://parliament.bg/pub/plenary_documents/853-04-8_Doklad_KRPBMS_2-ro_ZID_ZUZSO.pdf.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • САЩ проверяват дали китайски балон шпионира
  САЩ проверяват дали китайски балон шпионира

  САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да

 • Шишков коментира промени в ЗУТ
  Шишков коментира промени в ЗУТ

  Фактите и проблемите, които продължаваме да констатираме от предишния служебен кабинет, са свързани с възложеното от държавата строителство, което се е превърнало в незаконно заради

 • Създадоха материал-хамелион за строителството
  Създадоха материал-хамелион за строителството

  Изследователи от Чикагския университет са разработили подобен на хамелеон строителен материал, който променя инфрачервения си цвят и количеството топлина, което поглъща или отделя, в зависимост

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us