Новини

Пробив: Прихванаха ракета, преди да се върне на Земята

Американско-новозеландската компания „Рокет лаб“ направи значителна крачка напред в усилията си да използва многократно космическите ракети, като улови една при връщането й на Земята, съобщи Би Би Си.

Хеликоптер успя да хване бустера в небето при спускането му с парашут към Тихия океан след успешно извеждане в орбита на 34 спътника.

Операцията била извършена високо над Тихия океан край бреговете на Нова Зеландия. От долната част на хеликоптера бил спуснат дълъг кабел. Двамата пилоти придвижили хеликоптера над бустера, който се спускал с парашут със скорост около 35 км/ч. Кабелът успял да се закачи към парашута. Овациите в контролния център на компанията в Лонг Бийч обаче стихнали, когато пилотите на хеликоптера били принудени да пуснат ракетата в океана, след като забелязали „различни характеристики“ в теглото от тези при предишни тестове, каза говорител на „Рокет лаб“, цитиран от Ройтерс.

Ако тестът бе преминал напълно успешно, ракетата трябваше да бъде спусната на баржа, без да докосва водите на океана.
„Да върнеш ракета от космоса и да я уловиш с хеликоптер е нещо като свръхзвуков балет“, каза изпълнителният директор на компанията Питър Бек. Той подчерта, че е изключително горд с успеха на инженерите и специалистите в „Рокет лаб“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us