Новини

Проект за училищна зала взе голямата награда в конкурс на КАБ

Училищната зала „Демократос“ на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов е големият победител в конкурса за първите Български архитектурни награди, организирани от Камарата на архитектите в България (КАБ). Наградите бяха обявени снощи на галавечеря, която се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Бургаският тандем млади творци спечели с проект за преустройство на залата в основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас, превърната в живо пространство със свобода за учене и дебати, работилница, театрална и кинозала и столова едновременно. Артистичният акцент в проекта е „дървото на не-знанието“ – метафора на любопитството и стремежа към знание. 

Победителите получиха специалната статуетка на КАБ от председателя на международното жури Йън Ричи и председателя на Kамарата арх. Борислав Игнатов.

Арх. Ричи изтъкна, че журито оценява не само красотата на архитектурното изкуство, а и социалния и културния му контекст.

Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното жури – Магазиа 1 на пристанище Бургас  на архитектите Мариана Сърбова, Десислава Стоянова и Петя Танъмова; 

Стара къща с бял бетон – преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора, дело на архитектите Вяра Желязкова, Георги Кътов и Росица Христова; Офис сграда във Варна – нова сграда в старата „Гръцката махала” архитектите Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев; И Триъгълната кула на Сердика на архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков и Драгомир Николов.

В конкурса се състезаваха 41 проекта. 16 бяха селектирани за втория тур. Победителите бяха избрани от международен архитектурен борд и от международно жури, съставени от световно имена в архитектурата, сред които сър Филип Самин (Белгия), арх. Карем Язган (Турция), Паоло Бреша (Италия) и Шербан Тиганас (Румъния).

Demokratos1

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us