Новини

Проектите за нов градски център на Велико Търново ще бъдат показани на изложба

Изложба ще представи всички проекти за експозиционен център и концепции за територията на старото военно училище във Велико Търново. Те бяха оценявани в рамките на международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“, съобщиха от градската община. Експозицията ще се намира в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 6 август до 14 септември и ще покаже всички 62 разработки, подадени от архитекти от повече от 15 държави.

Конкурсът, който бе организиран от Община Велико Търново бе за проектиране на първата сграда, с която ще бъде поставено началото на изграждането на новата централна градска част, както и за градоустройствено решение за целия терен от 190 декара на старото военно училище. На база най-добрите градоустройствените предложения за обновяването на територията и след обществено обсъждане на идеите в тях ще стартира процедура по актуализиране на устройствените планове за територията на новия градски център.

Победител  в конкурса бе проектът на италианския архитект Клаудио Нарди. Второто място бе за разработката на арх. Диего Терна /Италия/, а на трето място е класирано архитектурното бюро „Стивън Джордж Интернешънъл“ – България. Деветчленното жури с председател проф. д-р Георгий Станишев бе съставено от архитекти от шест държави.

С класирания на първо място архитект предстои сключване на договор за изработване на инвестиционен проект за експозиционния център и провеждане на необходимите процедури за осигуряване на финансиране за изграждането му. С този проект за сграда Община Велико Търново ще кандидатства по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us