Новини

Промяна в Закона за горите ще разреши строежа на ски писти без проблем

Ски писти и лифтове да се строят без промяна на предназначението на горските терени – това предвижда проект за изменение на Закона за горите, внесен от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Според внесения на 9 февруари проект без промяна на предназначението ще се изграждат ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, ще се прави основен ремонт и реконструкция на съществуващи съоръжения.

Проектът отменя разпоредба, според която не се допуска промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

Според вносителите предлаганите промени се правят с цел създаването на „адекватни и равни условия за развитие на планинския и ски туризъм в зимните курорти на страната“.

Депутатите изтъкват, че досега действащият Закон за горите е въвел за първи път изискването при изграждане на ски писти, влекове и лифтове територията на ски пистата да бъде изключена от горския фонд и да придобие статут на урбанизирана територия. Това, твърдят вносителите, е създало „вътрешни противоречия и неравноправно третиране на един вид дейности с друг“.

В проекта се изтъква, че по Закона за горите за изграждане на стълбове на въздушни електропроводи, нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електроенергия не се изисква промяна на предназначението, а за изграждане на ски писти и лифтове се изисква. Не бил решен и въпросът за ремонт на съоръженията.

При действащия Закон за горите в страната не са изградени нови съоръжения – лифтове и влекове, няма открита нито една ски писта, допълват вносителите.

Промяната обаче е продиктувана най-вече от желанието за строеж на втори лифт на Банско и нестихващите протести след решението на кабинета от 28 декември 2017 г. за приемане на промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приет с Решение №646 на Министерския съвет от 2004 г. Според еколози новото решение на кабинета дава възможност за строителство в 48% от Национален парк „Пирин“. Това предизвика лавина от протести в България и в чужбина. В недоволството се включиха българи, еколози, често наричани зелен октопод от управляващите, евродепутати, които пък бяха обвинени в намеса на вътрешните работи на България, порфесионални организации, като Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

Снимки pixabay

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

geomedia.bg

От категорията

 • Amazon отваря онлайн магазин за дрони
  Amazon отваря онлайн магазин за дрони

  Amazon отваря онлайн магазин за дрони, в който се предлагат безпилотници с най-различни функции. Drone Store ще предлага летателни апарати за многообразни цели, като най-евтините

 • Втора покана за безплатни правни консултации за граничните региони
  Втора покана за безплатни правни консултации за граничните региони

  Отворена е втора покана по пилотната инициатива b-solutions за консултации по правни и административни проблеми възпрепятстващи сътрудничеството между граничните региони. Информацията е публикувана на интернет

 • Вижте новия офис на АГКК в Пловдив
  Вижте новия офис на АГКК в Пловдив

  На 13 февруари 2018 г. бе откриването на новия офис на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в гр. Пловдив. На церемонията присъстваха зам.-министърът на

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us