Новини

Проверки по сигнали за нередности на два плажа

На брифинг вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че екипи на ДНСК и АГКК извършват проверка и заснемане на започнатия строеж на територията на Къмпинг „Юг“, община Царево.

Имотът, на чиято територия се строи, е обявен за урбанизирана територия през 2004 и има одобрен ПУП. Декември 2012 г. е му е издадено разрешение за строеж за вилно селище пета категория от главния архитект на общината. През януари 2013 РДНСК го отменя като незаконосъобразно, защото не е предвидено присъединяване към техническата инфраструктура и е с изтекло решение за ОВОС. Административният съд в Бургас отменя решението на РДНСК с мотива, че не е компетентен орган, допълни министъра.

След извършените вчера заснемания става ясно, че двете бетонни плочи попадат в територията на частния имот. След намесата и на ДНСК са установени несъответствия в документите за строителния контрол. Министър Павлова допълни, че строежът може да бъде спрян по преценка на общината, защото тя отговаря за съответстващата категория обекти.

Към момента е ясно, че ако се потвърди неспазването на всички задължителни процедури по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), министърът на околната среда и водите ще предприеме принудителна административна мярка за спиране на строежа до приключването им, заяви заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов. Изготвената оценка по ОВОС не касае строителството в урбанизирана територия и няма оценка за съвместимост по Закона за защитените територии. По отношение на специализираните карти, строежът не попада върху дюни, допълни той.

Министър Павлова допълни, че екипите на АГКК ще извършат ново заснемане за установяване дали има навлизане на територията на плажа от страна на инвеститора. Заради навявания на пясък в имотите на „Ибердрола“, „Прайм пропъртис“ и „Корал резидънс“, граничещи с плажа Корал, ще бъдат взети мерки за намаляването на площта им, допълни тя.

За къмпинг „Корал“ ще бъде проведена процедура за предоставяне на концесия като еко плаж, съобщи Павлова. По думите й той представлява територия, към която трябва да има специално отношение и ще има специфични изисквания към концесионера за вида на преместваемите постройки да са от дърво или екоматериали и по-голяма свободна от чадъри зона.

Днес ще бъде направена проверка и на плажа в с. Кранево от екипи на ДНСК и АГКК по сигнали за ограда на имота в бившия Международен пионерски лагер. Целта е изясняване на законосъобразността на изпълнената ограда и местоположението и спрямо имотните граници. Резултатите ще станат ясни утре.

Специализираните карти за черноморието може да се открият на следния адрес – https://www.cadastre.bg/chernomorsko-kraibrezhie. Картата за къмпинг „Корал“ е качена с вчерашна дата в 18:27 часа.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us