Новини

Публична лекция за наученото от Розета за формирането на кометите

На 20 юни 2017от 18:00 часа в парк хотел Москва, ще бъде изнесена публична лекция на тема „Какво научихме от Розета за формирането на кометите?“. Лекцията е част от организираната от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория кометна конференция (https://www.astro.bas.bg/comets2017/) и финансирана от Европланет (https://www.europlanet-2020-ri.eu/) и Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика, Италия (www.inaf.it/).

Лекцията ще се опита да адресира въпросите:

1) Защо изследваме кометите?

2) Мисията Розета – първата космическа станция, която орбитира около комета, следва я по нейния път в Слънчевата система и осъществи кацане на повърността ѝ.

3) Разбираме ли днес, след Розета, по-добре как се формират кометните ядра?

Лектор ще бъде Ставро Ивановски от Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика в Италия. Участници към дискусията след лекцията ще бъдат Мария Тереза Каприа, Фабрицио Капачони, Алесандра Ротунди от Института за космическа астрофизика и планетология към Националния институт по астрофизика, Италия, Мат Тейлър, проектен ръководител на научната програма на мисията Розета от Европейската космическа агенция и Таню Бонев, астроном от ИА с НАО. Ще бъде показано и коментирано филмче за Розета и ще има възможност за разговор с публиката. Публичната лекция ще завърши с малък коктейл.

Подробности на адреса на събитието – https://www.facebook.com/events/1864157317170168.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us