Новини

Публикуваха последната научна статия на Стивън Хокинг

Последната научна статия, чиито съавтор е прочутият теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг, бе публикувана от учените, работили с него. Научният труд, озаглавен „Ентропия на черните дупки и „мека коса“, е приключен дни преди кончината на Хокинг през март. Статията засяга т. нар. „информационен парадокс“, който беше обект на работата на физика в продължение на 40 години. Той се дължи на вплитането на квантовата механика и общата теория на относителността.

Докато през 60-те години на миналия век се е смятало, че черните дупки не могат да излъчват енергия, то през 1974 г. Хокинг откри, че те имат температура. Заради първоначалната хипотеза се е появила фразата, че „черните дупки нямат коса“. Те са били смятани, че са еднакви, с една и съща маса, скорост на въртене. Проблемът, който се появява след приноса на Хокинг, се получава при сблъсъка с правилата на квантовата механика. Когато един обект е топъл това означава, че се охлажда в Космоса и крайната съдба на черните дупки би била да се изпарят и изчезнат. Но съгласно квантовата физика, информацията не се губи.

Новото откритие на Хокинг и екипът му, че черните дупки всъщност имат безброй „меки косми“, е направено през 2016 г. Описвани са като фотони с нулева или почти нулева енергия на хоризонта на събитията на черната дупка – точка, в която светлината не може да напусне заради силното гравитационно притегляне.

В новия труд Хокинг и колегите му показват как поне част от информацията на погълнатите обекти се запазват в тази „мека коса“. При поглъщане на обект температурата на черната дупка се стреми към промяна. И се създава ентропия, която описва вътрешния хаос на обекта, която нараства с увеличаване на температурата.

Авторите на труда показват, че ентропията на черната дупка може да бъде отчетена по фотоните, които обграждат хоризонта на събитията на черната дупка.

Цялата статия е достъпна на следния адрес: https://arxiv.org/abs/1810.01847.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us