Новини

Работим за държавата до 15 май, после – за себе си

Денят на данъчна свобода през 2020 г. ще настъпи на 15 май. Това съобщават от Института за пазарна икономика. Именно от този ден нататък гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

Тази година в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. Въпросните 136 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2020 г.

От ИПИ обаче отчитат, че живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят“ за близо 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 7 май за държавата, а в дните до 15 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Освен това за пръв път от над 10 години държавният бюджет е планиран без излишък или дефицит. През последните години традиционно в бюджета се залага дефицит, а в крайна сметка се формира излишък – това се случи през 2016-2018 г., припомнят от ИПИ. Сходна е била ситуацията и през миналата година, когато еднократният разход за изтребителите все пак доведе до дефицит от близо 1,2 млрд. лв. на касова основа.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us