Новини

Радиовълни блокират дрони

Доказателство, че всяко действие има противодействие е изобретяването на устройство, което да засича и блокира дрони. Става дума за тбранителната система – AUDS, разработена от три британски компании. Тя се състои от радар, технология за проследяване и стройство, което не допуска приближаването на безпулотните летателни апарати.

Вместо да „стопява“ самоуправляващите се летателни машини във въздуха като лазерната система на Boeing, AUDS обстрелва роботизираните самолети с нещо, което не ги разрушава – радиовълни. Операторите на дронове обикновено си служат с радиосигнали за комуникация и управление. AUDS използва комуникационната система на безпилотните апарати срещу самите тях. Устройството изпраща сигнали, които пречат на сигналите, изпращани дистанционно към летателната машина.

Когато дронът улови сигналите на AUDS, спира на едно място, тъй като няма информация накъде да лети. Противодронната система е в състояние да ги държи във въздуха на разстояние, докато батерията им се изтощи и паднат на земята.

AUDS засича дрон на 8 километра и използва софтуер за видео- и термични изображения, за да наблюдава летателната машина, пише Фокус. Заглушаващата технология не пречи на сигналите на комерсиалните или военните самолети, тъй като те използват криптирани сигнали. Има данни, че новата система се тества във Великобритания, САЩ и Франция, но все още не е ясно кога ще бъде достъпна за широка употреба.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us