Новини

Расизъм в строителството на пътища в САЩ

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджич обяви, че неговото министерство ще похарчи около един милиард долара за справяне с расовите неравенства, свързани със строителството на магистрали, съобщава newssensei. Веднага Републиканците се нахвърлиха срещу Бутиджич, обвинявайки него и демократите, че търсят расизъм дори в пътищата. Но критиците си затварят очите пред факта, че расизмът е имал огромно влияние както върху транспорта, така и върху градското планиране в САЩ и десетилетията на расова сегрегация, официално премахната отдавна, все още разделят Америка.
Пийт Бутиджич, неотдавнашният съперник на Джо Байдън за президентската номинация на демократите, даде пример с Ню Йорк. Бутиджич каза, че дори мостовете в града са изградени така, че представители на етническите и расови малцинства да не могат да стигнат до плажовете.
Освен това при строителството на магистралите между градовете проектантите умишлено са прекарвали пътя през „черните райони“ или полагали усилия „белите“ да бъдат от делени от черните с помощта на пътя.
В градове като Питсбърг, Хартфорд, Тампа, Канзас Сити, Сейнт Луис, Бъфало, Милуоки и Детройт дори до днес се вижда, че магистрали, булеварди и железопътни линии разделят кварталите по расов признак

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us