Новини

Разчетоха още геоглифи в Наска с лазерно сканиране

Нови 24 геоглифа бяха открити от японски учени на платото Наска в Перу с помощта на лазерно сканиране.

Екипът от университета Ямагата използвал триизмерна техника за сканиране на терена, за да открие незабележимите с просто око огромни лами и пламъци.

Повечето от гигантските рисунки са с геометрични контури и са били очертани около два века преди изображенията на паяци, маймуни и кондори, с които обектът си спечели световна слава.

Най-големият геоглиф е с дължина 20 метра. Той е бил очертан, като в почвата контурите са били издълбани на няколко сантиметра дълбочина.

Някои учени смятат, че изображенията са имали функцията на обсерватории, за да покажат откъде изгряват и залязват небесните тела по време на равноденствията. Други теории застъпват хипотезата, че рисунките са били очертани, за да бъдат наблюдавани отвисоко от боговете. Трети пък предполагат, че геоглифите са очертавали маршрутите за поклонение на вярващите. Геоглифите са направени през периода между 400-200 години пр. Хр.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us