Новини

Разкриха кои са германците, работили за ядрената бомба на СССР

Държавната корпорация за атомна енергия “Росатом” публикува преди това засекретени документи за шестима германски специалисти, участвали в разработването на атомно оръжие в нацистка Германия, а след войната отишли в СССР и участвали в създаването на първата съветска атомна бомба.

Архивните материали са публикувани в специален раздел на портала за история на “Росатом”: сред тях са факсимилета на архивни документи, свързани с развитието на ядрената индустрия на СССР, както и „анкети със специално предназначение“, които били попълнени от водещи немски учени, които пристигнали да работят в Съветския съюз.

Към края на Втората световна война Германия има достатъчен потенциал да създаде своя собствена атомна бомба. Научните институти, ангажирани с работата по атомния проблем, функционират в големите германски градове. Те активно провеждат експериментална работа по ядрени реактори, разделяне на изотопи, проектиране на атомната бомба.

През 1945 г., когато Червената армия навлиза в германска територия, по указание на съветското ръководство е извършено издирване на немски специалисти, работили по атомната бомба, били претърсени местни изследователски центрове, занимаващи се с този въпрос. Също така било търсено промишлено и лабораторно оборудване.

В края на войната някои от тези германски учени се озовават на територията, окупирана от съветските войски. Въз основа на анализа на състоянието на работа в Германия съветското ръководство решило да покани тези немски специалисти за участие в изпълнението на атомния проект в СССР. Общо над 300 германци, включително членове на техните семейства, доброволно отиват в Съветския съюз, за да работят по атомните въпроси.

Както самите немски учени си спомнят, поканата на Съветския съюз всъщност им помогнала да преживеят безработицата и глада, дошли в следвоенна Германия. В СССР те работели и живеели при сравнително удобни условия; всички получавали твърди официални заплати. След работа в СССР, през 50-те години на миналия век те се завръщат у дома, в ГДР или във Федерална република Германия.

“Росатом” публикува анкетите, попълнени от шестима германски експерти, дошли в СССР – носителят на Нобелова награда Густав Херц, Николаус Риел, Манфред фон Ардене, Петер Тисен, Хайнц Позе и Роберт Депел. Във всеки въпросник било необходимо да се отговори на почти петдесет въпроса, включително за участието в разработването на научни проблеми, постигнатите резултати, както и за научни доклади, публикувани в чужбина, получени награди, членство в политически партии, изисквала се и подробна информация за роднините.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us