Новини

Разкриха навигационен инструмент на пет века с помощта на 3D сканиране

Учени установиха предназначението на петстотин-годишен меден диск, открит през 2014 година в останките от корабокрушение с помощта на 3D-сканираща технология. Благодарение на детайлното заснемане на диска е открито разграфяване, което е подсказало, че находката всъщност е астролабия.

Екип от морски археолози, воден от океанографът Дейвид Л. Мърнс, намира астролаб в пясък, покриващ стотици други реликви на морското дъно край бреговете на Оман.

Смята се, че навигационният инструмент е бил на борда на кораба „Есмералда“, който е бил част от флотилия, водена от португалския откривател Вашку да Гама.

Още при откритието на диска Дейвид Мърнс е предполагал за предназначението му, но потвърждението идва от Марк Уилиямс, професор от Университета в Уоруик, и неговия екип от инженери, които се заемат проучването на артефакта. С помощта на триизмерните сканирания са установени 18 скрити гравирани линии, разположени на стъпки от по 5°. Чрез астролабията е можело да се определи географската ширина при известно местно време (и обратното).

Уредът е включен в колекцията на националния музей на Оман.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us