Новини

Редки метали от астероиди

Люксембург разработва амбициозен план за добив на редки минерали и метали на астероиди заедно с партньори от САЩ и Европа.

Партньори на Люксембург са двете американски компании за добив на ресурси от космоса Deep Space Industries и Planetary Resources.

Идеята е да бъде създаден космически отрасъл с цел търсене и добив на материали, които на Земята са редки, но на астероидите са „в достатъчно количество“.

Тези астероиди са значително по-далече от Луната, но по-близо от Марс. Затова до тях могат да стигнат безпилотни космически апарати.

Според бившия генерален директор на Европейската космическа агенция Жан-Жак Дорден, който сега е съветник на инициативата за добиване на космически ресурси на Люксембург, тя има голям научен и икономически потенциал. Макар и плановете за добив на полезни изкопаеми от астероиди да изглеждат футуристични, основните необходими технологии вече съществуват.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us