Новини

Регионалният министър: Нито лев повече от договорените няма да бъде даден за тол системата

С приетото в сряда постановление на Министерския съвет не се дава нито лев повече от договорените средства за тол системата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание, съобщиха от ведомствената пресслужба. С приетото Постановление на Министерския съвет е увеличен размерът на ангажиментите за разходи, които може да поеме Агенция „Пътна инфраструктура“, обясни той.

Тръжната процедура за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата и електронната винетка приключи в края на 2017 г., но договорът беше сключен през януари т. г., напомни Николай Нанков.

Размерът на показателя „ангажимент за разходи“ е утвърден в чл. 22, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. С постановлението на Министерския съвет от днес се увеличава максималният размер на ангажиментите за разходи или стойността, до която Министерството на регионалното развитие и благоустройството има право да сключва договори през годината, а не извършването на действителни разходи. В този смисъл с постановлението не се предоставят допълнителни средства на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Промяната е продиктувана от факта, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е поела ангажимент по договор с предмет „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т (ТОЛ) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка)“ в размер на 179 996 400 лв., който не е бил планиран за 2018 г. Изпълнителят на ТОЛ системата е определен през 2017 г. и съответно ангажиментът беше разчетен за 2017 г., но поради обжалване на решението за избор на изпълнител договорът беше подписан в началото на 2018 г.

Няма промяна в начина на плащане по договора. Изграждането и внедряването на електронната система ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното ѝ внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us