Новини

Реставрират тракийската гробница до Свещари

Стартира изпълнението на проект за реставрация на праисторическата тракийска гробница в историко-археологическия резерват Сборяново, близо до с. Свещари. Реализирането ще се осъществи от фондация „Кредо Бонум“ с помощта на Посланическия фонд за опазване на културното наследство на правителството на САЩ. Стойността на проекта е 184 хил. щатски долара.

Проектът е с продължителност една година и включва реставрация и консервация на отделни елементи, инсталиране на осветление, създаване на 3D документация и др. Основните цели са пълноценно експозиционно представяне на украсата и символиката на гробницата и на нейната погребална обредност, както и да се приведе гробницата и защитната ѝ конструкция в състояние, съответстващо на съвременните изисквания.

Ръководител на проекта ще бъде проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей-БАН, която е дългогодишен ръководител на археологическите проучвания в резервата „Сборяново“.  

Резерватът Сборяново е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1985 г. насам. Повече за резервата в интервюто на проф. Гергова за списание „Геомедия“ през 2015 г.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us