Новини

Робот се ориентира по небето вместо да използва Джи Пи Ес

Вдъхновени от мравките, изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили робот, който се ориентира по звездите в небето, вместо да използва Джи Пи Ес.
Пустинните мравки изминават огромни разстояния в Сахара, въпреки че разполагат само с няколко мозъчни клетки, за да определят къде отиват и колко далече са стигнали. За насекомите е невъзможно да използват ароматни следи, тъй като химикалите ще бъдат унищожени от жежкото слънце.
Вместо това мравките разчитат на поляризирана слънчева светлина, за да се ориентират накъде са поели, и „броят“ стъпките си, за да определят колко далече са се озовали.
За да се придвижва по същия начин, роботът, наречен АнтБот, използва два светлинни сензора с разделителна способност едва 14 пиксела, снабдени с въртящи се поляризирани филтри.
Създателите на АнтБот са впечатлени от представянето му и способността му да се ориентира, без да използва джипиес. Роботът може да намери приложение в ситуации, когато навигацията е недостъпна, позволявайки например на самоуправляващи се автомобили да функционират безопасно, ако Джи Пи Ес системата се срине.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us