Новини

Роди се нова република! Барбадос

Барбадос става независим от британската монархия през 1966 г., но запазва кралица Елизабет Втора като свой суверен. До днес. И ето че вече скъса 400-годишната връзка с Лондон, установена след пристигането на първия английски кораб. Вчера британският престолонаследник принц Чарлз стъпи на карибския остров за тези тъжества, за да види как майка му ще бъде сменена от друга жена – президент. Това е 72-годишната Сандра Мейсън, генерал губернатор на острова. Тя положи клетва като първия държавен глава на Барбадос.

 • Независимост

  Освобождаването от монархията подклажда дебат сред населението от 285 000 души относно зависимостта от Великобритания. Островът е бил под британско робство повече от 200 години до 1834 г., а Барбадос най-накрая става независим през 1966 г.
  „Когато бях малка, чух за кралицата“, каза 50-годишната Шарън Белами-Томпсън, продавачка на риба в столицата Бриджтаун, която си спомня, че е била на около осем години и е видяла монарха на посещение. „С напредването на възрастта започнах да се чудя какво всъщност означава тази кралица за мен и за моята нация. Нямаше никакъв смисъл“, каза тя. „Но виж – да имаш жена президент на Барбадос, би било страхотно“, допълва Белами-Томпсън.

  През октомври Барбадос избра Мейсън за първи президент, една година след като премиерът Миа Мотли обяви, че страната „напълно“ ще напусне колониалното си минало.

 • Коронавирусът

  Но някои барбадосци твърдят, че има по-належащи национални проблеми, включително икономически сътресения, причинени от пандемията Covid-19. Тогава за първи път лъснаха мащабите на зависимостта на местното население от туризма, – който по ирония на съдбата е съставен почти изцяло от британци.
  Безработицата е близо 16 процента, спрямо девет процента през последните години, въпреки рязко увеличените държавни заеми за финансиране на проекти в публичния сектор и създаване на работни места.
  Подкрепени от движенията Black Lives Matter по целия свят, местните активисти миналата година успешно се застъпиха за премахването на статуя на британския адмирал лорд Хорацио Нелсън, която стоеше на площада на националните герои в продължение на два века.
  И краят на царуването на кралицата се разглежда от някои като необходима стъпка към финансови репарации за справяне с историческите последици от използването на роби, докарани от Африка, за работа в захарни плантации на острова.

  Дванайсет неща, които трябва да знаете за Барбадос

   

  1. Името му идва естествено от Los Barbados – брадатите.
  2. Островът няма нито една река.
  3. Там е роден грейпфрутът, а край островът има летящи риби.
  4. Само там от целия Карибски басейн живеят маймуни.
  5. Захарната тръстика е основната култура.
  6. Първи поселища съществуват още от 4 век.
  7. Плантаторите създават уникални преместваеми къщи, които лесно се вдигат на всяко място, където пожелаете.
  8. Единственото място, до което пътува Джордж Вашингтон извън Щатите.
  9. Барбадос е родното място на рома.
  10. Хората се хранят с Ку Ку.
  11. 20% от парите от държавния бюджет отиват за образование.
  12. Може да видите един от последните останали самолети Конкорд – той е туристическа атракция.
 • Церемонията

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us