Новини

Роскосмос ще следи космическия боклук от Южна Африка, британци го ловят с харпун

Роскосмос планира да изгради на територията на Република Южна Африка оптико-електронен комплекс за откриване на елементи от космически боклук.
Комплексът ще действа в рамките на развитието на системата за ранно предупреждение за опасни ситуации в околоземното космическо пространство.
Понастоящем елементи от руската Автоматизираната система за предупреждение за опасни ситуации в околоземното пространство са разположени както на територията на Русия, така и зад граница. Структурите в РЮА ще бъдат изградени до края на тази година. Миналата година подобна система беше установена в бразилската обсерватория Пико дос Диас.
Русия позиционира своите системи за наблюдение на космическия боклук както в Западното, така и в Южното полукълбо.

Същевременно британците демонстрираха харпун на орбита. Спътникът „Римув дебри“ изстреля харпуна в цел. Видеозаписът на експеримента показва, че той се насочва право към нея толкова силно, че я чупи. Важното обаче е, че харпунът има куки, с които улавя целта и не й позволява да се отдалечи.
Главният учен на мисията проф. Алиети от университета на Съри каза, че експериментът е напълно успешен.
Проектът за почистване на космически отпадъци се изпълнява от миналата година. Той е с бюджет 13 милиона британски лири.
За 60 години в космоса са останали около 8000 тона материали, които се реят безцелно около планетата ни и са опасни за спътниците, осигуряващи важни услуги.
„Римув дебри“ е спътник с тегло 100 кг.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Водата на Земята е дошла от астероиди
  Водата на Земята е дошла от астероиди

  Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на

 • Използват карти извън контекст за дезинформация
  Използват карти извън контекст за дезинформация

  Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към

 • Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега
  Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството от служебния кабинет арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Иво

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us