Новини

Румъния и Турция с 5G мрежа, САЩ се плашат от Huawei

Притежателите на мобилни телефони в Румъния и Турция скоро ще могат да използват 5G мрежа. Двете балкански страни активно работят с южнокорейския гигант „Самсунг“ в областта на високите технологии. В Румъния абонатите на мобилния оператор „Ориндж“ ще могат да ползват 5G, а в Турция – „Тюрксел“.

Междувременно САЩ се стреснаха от производители на мобилни телефони. По време на изслушване на комисиите по разузнаване в сената на САЩ, шефове от ФБР, ЦРУ и АНБ единодушно отправиха предупреждение към гражданите на САЩ. В него се казва по възможност да се избягва покупката на смартфоните Huawei, както и от използването на приложения на китайския производител.

Според топразузнавачите това е опасно за националната сигурност на САЩ. Според ЦРУ, китайците от Huawei са в тесни връзки с правителството и най-вероятно работят за разузнаването на Китай. Шефът на ФБР изтъкна, че подслушвани разговори и данни събирани от телефоните Huawei могат да послужат за шпионаж, а и могат да навредят на телекомуникационните оператори в САЩ.

Някои страни обвиняват в същото и Apple, като твърдят, че ябълковата компания сътрудничи с правителството на САЩ в сферата на разузнаването, но шефовете на ЦРУ, АНБ и ФБР казват, че от Apple се противопоставят успешно на подобни опити, докато ръководството на Huawei не е способно да направи това.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us