Новини

Русия сътрудничи с Китай за нова МКС

Русия има намерение да се откаже от Международната космическа станция (МКС) и да изгради конкурентна база съвместно с Китай, съобщи руският в. „Правда”.

Не по-късно от 2024 г. Русия планира да се откаже от МКС като вземе със себе си и своята половината от станцията. Москва разглежда възможностите да създаде нова космическа база съвместно с Китай, която не е партньор в МКС и нито един китайски астронавт не е стъпвал на борда й.

НАСА планира да прехвърли в частни ръце стопанисването на МКС през 2024 г.

Руската космическа агенция Роскосмос също така разглежда нуждата от присъствие на хора в орбита. Обсъжда се дали хората все още трябва да живеят на борда на космическа станция или е възможно изследванията в космоса да се извършват от роботи, съобщава „Правда“.

Тези теми са били поставени за разглеждане на среща на Военно-индустриалната комисия за развитие на Роскосмос до 2030 г.

Андрей Йонин, главен анализатор в Руската академия по космонавтика, съобщава, че „руският сегмент от МКС може да бъде отделен от станцията след 2024 г.“, като предположи, че Москва и Пекин може да обединят сили за конкурентна станция.

Йонин коментира още: „Сега е времето да се вземе решение за МКС. За момента се обсъждат различни варианти, макар че би трябвало това да беше сторено много по-рано. Космическата станция на бъдещето трябва също да бъде международен проект. Такива проекти трябва да бъдат обсъждани дълго време преди това“.

„Ключовият въпрос тук е не относно размера на станцията или нейното разположение в космоса – дали да орбитира около Земята или около Луната. Въпросът е за международното сътрудничество. Трябва да разберем кои ще бъдат нашите партньори. Всички други въпроси са второстепенни“, коментира още той.

„Очевидно Русия и Китай могат да построят такива станции, но не става въпрос за технологии или финансиране. Русия разрешава вторични въпроси, свързани с модулите и тяхното функциониране. Вярвам, че Русия и Китай могат да бъдат много добри партньори за момента“, заявява Йонин.

Напускането на Русия на МКС може да прекъсне символичните дипломатически връзки със САЩ. Това може да хвърли двете страни във втора космическа надпревара като тази от 50-те и 60-те години на миналия век. Ожесточените кампании за доказване на върховенството на едната или другата космическа технология се превърнаха в символ на ерата на Студената война.

НАСА изразходва около 3 милиарда долара годишно за участието си в МКС – ниво, одобрено и от новата администрация в Белия дом на президента Доналд Тръмп и от новия Конгрес на САЩ. В момента комисия към Камарата на представителите разглежда въпроса дали да продължи програмата и след 2024 г. Ако бъде спряна, парите могат да бъдат използвани за ускоряване на планираните инициативи за космически полети до Луната и Марс.

МКС, на стойност 100 милиарда долара, орбитира на 400 км над Земята. Екипажът на борда, съставен от астронавти и космонавти, се сменя на ротационен принцип от ноември 2000 г. В момента на борда се намират четирима руснаци и двама американци.

Русия освен това се нуждае от увеличаване на надеждността на нейните ракети-носители, която е намаляла през последните години, коментира вицепремиерът Дмитрий Рогозин. Главният конструктор на ракетите Алекандър Медведев също подчертава необходимостта да се разрешат въпросителните около свръхтежката ракета-носител. Медведев отбелязва, че Москва не разполага с апарат, подобен на тайните американски сателити, които могат да бъдат изстреляни на геостационарна орбита.

Според новата стратегия на Роскосмос, строежът на свръхтежка ракета-носител ще започне през 2028 г., докато развитието на ракети за многократна употреба ще започне през 2030 г. В допълнение руски научен модул ще бъде изпратен на МКС в края на 2018 г. Два допълнителни модула ще бъдат изстреляни преди 2020 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us