Новини

Русия: Украйна разработва атомно оръжие, Киев разполага с четири АЕЦ (СНИМКИ ОТ ВОЙНАТА)

Руските държавни медии обявиха, че украйна разработва атомно оръжие. През 1994 г. Украйна се отказва от разработването на ядрено оръжие. През октомври 2001 г. в Русия беше унищожена и последната украинска ядрена бойна глава. По този начин бе изпълнено едно от основните искания на тогавашното световно движение за мир: още една страна (в случая – Украйна) се беше превърнала в зона без ядрено оръжие. Преди това имаше периоди, в които Украйна притежаваше третия най-голям в света ядрен арсенал, припомня „Ди Велт“.

Украйна разполага с 15 реактора (54 гигавата), които са разпределени в 4 атомни централи. Най-голямата от тях е АЕЦ „Запорожка“, в която е и най-голямата в Европа. Тя се намира на 250 км от фронтовата линия и близо до отделения вече от руските части Донбаски регион. Дори руските атаки да се премерени така, че да не засягат директно ядрените централи, голям риск представляват евентуалните щети върху съпътстващата инфраструктурата. Ако се наруши електроподаването и водоснабдяването на централите, може да възникне технологичен колапс и авария, подобна на тази във Фукушима. Обстановката би се усложнила допълнително и ако украинските инженери нямат достъп до реакторите или просто решат да не ходят на работа при риска от бомбардировки и други военни действия.

Друг казус е, че 12 от 15-те реактора е трябвало да бъдат изведени от употреба през 2020 г., но срокът им е бил удължен с 10 години. Това е допустимо да стане само след минаването на задължителни технически проверки, както например се случи в АЕЦ „Козлодуй“ преди няколко години. В Украйна обаче няма категорични данни, че тези тестове за сигурност са извършени в цялост и в съответствие с днешните стандарти за сигурност. Още повече че всички ядрени мощности на Украйна са от съветско време и би следвало експлоатационната им годност да се удължава само от конструкторите – руски фирми като „Росатом“, както се случи в България.

Между 2010 и 2015 г. в Украйна има няколко инцидента с ядрени мощности, които са предизвикали спиране на реактори, като например техническия проблем с АЕЦ „Запорожка“ през 2014 г.

НАЧАЛОТО

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us