Новини

Русия завладява Луната с «Гагарин»

Новият руски супер кораб, който все още е тайна разработка на руската космическа агенция Роскосмос, ще се казва „Гагарин“. Това стана ясно след публичното гласуване, в което са получени над 6000 предложения, а потребителите на социалната мрежа ВКонтакте избраха най-добрите според тях имена.

Обществено гласуване определи три варианта за името на новия руски космически кораб – „Гагарин“, „Вектор“ и „Федерация“.

Новият космически кораб ще се произвежда изцяло в Русия и ще е венец на технолотиите. Освен карбонови елементи, апаратът ще има модул за многократно използване и двигател за еднократна употреба. Дължината на кораба ще е 6 метра, а широчината, заедно със слънчевите батерии в разгърнато състояние ще бъде 14 метра.

Стартовата маса при полети до Луната ще бъде около 20 тона, а при извеждане в ниска околоземна орбита-приблизително около 14 тона. Екипажът на кораба ще бъде от четирима души, а при необходимост са възможни и напълно автоматизирани полети.

„Гагарин” ще смени „Союз ТМА“ и «Прогрес М“.

Първият тест на новия кораб се очаква да бъде през 2021 г., а първият пилотиран полет – през 2024 г. Новият космически кораб ще служи и за основа на обновената лунна програма на Русия, според която руснак трябва да стъпи на Луната през 2029 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us