Новини

Руските космонавти поздравиха за 63 години космически предизвикателства

Руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които сега са на Международната космическа станция (МКС), поздравиха жителите на планетата Земя с 63-та годишнина от изстрелването на първия изкуствен спътник, бележещо началото на космическата ера, съобщи ТАСС.
Видеозапис на поздрава им е публикуван на уебсайта на Роскосмос.
„Уважаеми колеги, приятели и всички жители на планетата Земя! Днес, в деня на 63-ата годишнина от изстрелването на първия спътник на Земята, руските членове на екипажа на 63-ата дългосрочна експедиция ви поздравяват“, казва Иванишин, отбелязвайки, че МКС е най-големият изкуствен спътник на Земята.
Космонавтът припомня, че от 4 октомври 1957 г. започва летоброенето на руската и световната космонавтика.
На свой ред Вагнер отбелязва, че от МКС се вижда ясно колко красива и крехка е планетата Земя. „В този важен ден ви призоваваме да изследвате заедно необятността на Вселената в нашите общи интереси. Честита годишнина от началото на космическата ера!“ – добавя астронавтът.
Той специално благодари на ветераните от космическата индустрия и пожелава здраве, щастие и успех на хората от космическия сектор.
Изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята е извършено на 4 октомври 1957 г. от космодрума Байконур с помощта на преобразувана междуконтинентална балистична ракета Р-7. Космическият кораб е наречен „Спутник-1“. Полетът му продължава 92 дни – до 4 януари 1958 г., когато излиза от орбита и изгаря в плътните слоеве на атмосферата.
От 4 октомври започва и Световната седмица на космоса. Тя се отбелязва се от 2000 г. с резолюция A/RES/54/68 на Общото събрание на ООН от 6 декември 1999 г. в знак на признание към приноса на космическата наука и технология за подобряване условията на живот на Земята.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us