Новини

С лупа и телескоп при студента Кристиян Иванов, който направи карта за незрящи във Варна

„„ЦЕЛТА МИ Е ДА ПРОВОКИРАМ.”

Как ви дойде идеята за проекта за 3D карта на морската градина във Варна? Разкажете повече за мотивите ви да направите това.

По задание от университета имахме да проектираме табела за незрящи хора. Опитвайки се да си представя по какъв начин опознават света около себе си, достигнах до заключението, че конкретно за Варна няма изградена система, която да ориентира и показва значимите обекти на всички групи хора. И се сетих за решение, което да помогне на всички жители, гости на града и на хора в неравностойно положение. Във Варна има много значими обекти, които е задължително да показваме и популяризираме, но реших да се насоча към най-голямата концентрация на обекти, а именно в Морска градина. След това намерих човек, който да ми помогне с изграждането на скулптурата, той се казва Калоян Василев, с него се познаваме от преди проекта и е също мотивиран млад човек като мен.

h.75 

h.77

h.76

Споделете и нещо за вас самия – къде и какво сте учили, работите ли в момента и какво.

Завършил съм средно образование в четвърта езикова гимназия „Фредерик Жулио-Кюри“ във Варна, с профил испански и английски език. След това записах Архитектура във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Сега започвам пети курс. В момента работя в сферата на строителството.

Лесно ли намерихте подкрепа сред общинарите във Варна? Всъщност кой ви подкрепи?

Доказах пред община, с много представени от мен анализи и макети, че имам нужните умения и знам как трябва да се изгради подобен тип съоръжение.

Малко повече за технологията на проекта. Какви изходни данни използвахте? Откъде взехте карта? В какъв мащаб е? От какъв материал правите самия модел? Къде ще бъде изработен? Колко време ще трябва за самото му производство? Материалът ще бъде ли устойчив на атмосферните влияния?

Моделът на релефа и сградите се изграждат в 3D програми. Макетът на релефа се прави на СНС машина, а сградичките се принтират на висококачествен 3D принтер. Моделите не излизат абсолютно перфектни, необходимо е човешка ръка да ги дообработи. След това моделите се дават за отливане. 3D Моделът на релефа е направен по кадастрална карта на Морската градина. Релефът е в един мащаб, а обектите са в размер, който е съчетание между правилна големина за опипване от хора в неравностойно положение и мащабност на обектите един спрямо друг. Материалът е избран, така че да се впише хармонично в стилистиката на стара Варна, но и да е устойчив на всякакви външни влияния.

IMG 0824

IMG 1000

А ако общината промени устройствения план? Ще направите ли нова карта? Смятате ли да я обновявате?

Това е карта на историческия център на Морска градина – Варна. Тя показва моментно състояние на културното наследство. Не се предвижда следваща промяна.

VVV2

TIB7xxnh

В картата има несъществуващи обекти – кои са те и какво е предизвикателството към общината?

Единствения обект, който също е културно наследство и не съществува, е позната като къщата на Антон Новак, създателят на Морската градина. Нейният статут в момента не е ясен. За мен това би била огромна крачка към създаването на музей, който ще запази делото на Антон Новак, ще покаже един добър човешки пример, човек отдаден за общото благо и демонстриращ силата и значимостта на парковото изкуство. Община споделят моята идеология и също смятат че това е от огромно значение за всички.

Какви са програмите, които сте ползвали за създаването на картата и дали сте ги учили в университета?

Rhino и Zbrush са програмите. Не съм ги учил в университета.

Картата е един вид макет, каквито има много, но по-особеното е, че тя, за разлика от макетите, може и дори трябва да се пипа. Напоследък стават популярни туристическите обиколки за незрящи или т. нар. Blind обиколки. Знаете ли дали във Варна ще се организират Смятате ли да организирате такива обиколки?

Да, има и други подобни макети из целия свят и е доказано, че влияят много положително. Моята цел беше да постигна много повече. Исках, освен красивата месингова скулптура, да направя и една красива скулптурна обвивка от бетон, която да е подчинена на правилно и достъпно представяне на основния релеф. Този проект е началото. Мислил съм за много продължения на този проект, но в близък план, след направените 3D модели на обекти, те ще се принтират в по-голям размер и ще се направят макети, които ще послужат за нов вид занятия по опознаване на форми в училищата за незрящи. Също една от идеите на проекта е да провокира училища, институции, сдружения, жители и гости на града да организират обиколки с екскурзоводи в опознаване на всички обекти.

Имате ли покани от други общини или градове да създавате подобни карти?

Все още не.

Ако имате лупа, какво ще погледнете през нея? И ако имате телескоп – какво?

Бих погледнал, колкото се може повече неща, за да мога да сравня техните разлики. Освен това, бих разглобил телескопа, за да разбера как функционира и какво има в него.

IMG 0823

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • САЩ проверяват дали китайски балон шпионира
  САЩ проверяват дали китайски балон шпионира

  САЩ следят предполагаем китайски балон за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да

 • Шишков коментира промени в ЗУТ
  Шишков коментира промени в ЗУТ

  Фактите и проблемите, които продължаваме да констатираме от предишния служебен кабинет, са свързани с възложеното от държавата строителство, което се е превърнало в незаконно заради

 • Създадоха материал-хамелион за строителството
  Създадоха материал-хамелион за строителството

  Изследователи от Чикагския университет са разработили подобен на хамелеон строителен материал, който променя инфрачервения си цвят и количеството топлина, което поглъща или отделя, в зависимост

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us