Новини

Събират в едно световния биогеном

Учени поставиха началото на голям проект за съставяне на пътна карта за събиране на генетичния код на всички 1,5 милиона известни сложни вида на Земята.

Инициативата се нарича „Проект за земен биогеном“. Учените имат намерение да приключат работа по проекта за едно десетилетие. Очаква се той да струва 4,7 милиарда долара. В крайна сметка той ще доведе до създаването на „нова основа за биологията“, благодарение на която ще се намират решения за опазване на биоразнообразието и на устойчивите човешки общества, разказва Харис Левин, професор в Калифорнийския университет и ръководител на проекта.

Проектът ще продължи 10 години, като в него ще се включат десетки учени с различни проекти от целия свят. Първоначално се планират експедиции до отдалечени кътчета на света, за да се събере материал, който да бъде анализиран. Ще бъде построена и огромна база, която да съхранява огромното количество данни, които ще бъдат събрани.

Идеята за проекта се заражда след като различни учени откриват, че могат да са си взаимно полезни като споделят данните си, и в същото време разбират, че има още много непознати територии за изследване.

Според него картата, която ще бъде изготвена, ще бъде „пътна карта и невероятен ресурс за нови открития, за разбирането на правилата на живота, за проникването в механизмите на еволюцията“. Картата освен това ще осигури „нови подходи за съхраняването на редки и застрашени видове, както и на нови ресурси за учените в областта на медицината и селското стопанство“, допълва Левин.

Проектът бе представен в Лондон. Той ще привлече усилията на учени и ще включи изводите на изследователски проекти от целия свят. Той ще обхване например оглавяван от САЩ проект за декодиране на генетичния код на всички 66 000 гръбначни, както и китайски проект за декодиране на генома на 10 000 растения, а също така и инициативата на така наречения Глобален съюз за генома на мравката, поставил си за цел да декодира генома на около 200 мравки.

Досега по-малко от 3500 сложни вида или едва 0,2 процента са с декодиран геном, като от тях под 100 са декодирани до така нареченото референтно ниво, което да е полезно на специалистите, за да научат нови неща от него.

Според Левин признаците за бързо намаляване на биоразнообразието и увеличаването на броя на видовете, които са застрашени или изчезнали, подчертава нуждата от проекта. „Отчаяно се нуждаем от каталог на живота на нашата планета сега“, каза той.

Проектът е следващата стъпка за биологията след „Проекта човешки геном“, продължил 13 години и приключил през 2003 г. Този проект беше за изготвяне на карта на човешката ДНК и струваше 3 милиарда долара.

Новият проект ще позволи на учените да извлекат от природата познания как да разработват нови лечения на инфекциозни болести, как да бъдат идентифицирани лекарства за забавяне на стареенето, как да се разработят нови подходи за прехрана на света или да се създадат нови биоматериали, смятат експертите.

Микроби

image.axd

Понастоящем учени от различни уважавани университети работят в посока създаването на „Ноев ковчег“ за микроби. Проектът цели да събере полезни микроби от човешките популации, чиито микробиоми не са компроментирани от антибиотици, диети и други неблагоприятни ефекти на съвременното общество, допринесли за огромната загуба на микробно разнообразие. Изследователите са мотивирани основно от драматичния ръст на метаболитните, имунните и когнитивните заболявания, включително затлъстяване, диабет, астма, алергии, чревни заболявания и аутизъм, както и от финансовата тежест покрай лекуването им. За целта обаче по събирането и съхраняването на микроби в едно глобално хранилище, носещо името The Microbiota Vault, ще са необходими международни усилия и сериозни парични и технологични средства.

 

Ноев ковчег в Норвегия

svalbardvault wide bc20eb70ae36aca1d62ad6f6c15445883a4497f5

seeds ark min

Преди 10 години на отдалечен остров в норвежкия архипелаг Шпицберген бе създаден Ноев ковчег за селскостопански култури. Световното семехранилище предлага убежище за над 1 млн. семена от цялото земно кълбо, включително и от България.

През 2018 г. за годишнината Норвегия безвъзмездно инвестира близо $13 млн., като постъпиха и 70 000 нови култури. Колекцията достигна 1 млн. вида. Хранилището е под егидата на ООН . От 26 февруари 2008 г. в работата на фонда вземат участие 73 организации от различни държави по света.

За дом на всички семена по света преди 10 г. бе избрана изоставена арктическа мина за въглища. Обемът на хранилището е достатъчен за разполагане на 4,5 млн. образци от семена. Една от трите камери вече е запълнена почти догоре с пакети семена. Температурата от минус 18°C и ограниченият достъп на кислород запазват семената.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us