Новини

Само за половин век пратихме тонове боклук в Космоса


 

Докато цял свят научи, че в столицата на България не могат да се справят с боклука, японските дизайнери се занимаваха пак с почистване, но в друга посока – те намериха оригинален начин пак да докажат, че са един от най-напредничавите в света и могат да се справят дори и с космическия боклук.

Новото им изобретение е робот камикадзе, който ще унищожава създадената смет около Земята.

Целта е машината да се врязва в тоновете космически боклук и да се самовзривява в него, като го прави на по-малки частици. Изобретението тежи само 140 кг, а стойността му възлиза на 400 милиона йени, равняващи се на около 4 милиона долара.

Новината за робота камикадзе идва само няколко дни след като Международната космическа станция (МКС) трябваше да бъде евакуирана заради приближаващ се към нея боклук.

Проблемът с космическия боклук, създаден от човека, изобщо не е нов. Само 48 години след първия пилотиран от човек полет в Космоса, последният годишен отчет на отдела за контрол на околоземното пространство на НАСА показва, че в орбитата се намират 12 851 големи обекта от изкуствен произход, от които 3190 са работещи и стари спътници, а 9661 ракети носители. Други 200 000 броя са предмети с размер от 1 до 10 см. Количеството на частиците, които са по-малко от 1 см са десетки милиони, предполагат специалисти. Ето и как са разпределени те по държави 4528 фрагмента принадлежат на Русия и други страни от ОНД. САЩ имат 4259 обекта, на Китай дължим 2774 обекта, на Франция – 376, на Япония – 175, на Индия – 144 и на Европейската космическа агенция – 74.

Като цяло космическият боклук е концентриран на височина от 850 до 1500 км над повърхността на Земята, но има и голям брой на височината, където летят космическите кораби и се намира МКС. Ако отпадъците са под 600 км, те в продължение на няколко години навлизат в атмосферата и изгарят. Досега специалисти виждат два начина за борба с отпадъците. Единият е фрагментите на ракетите носители да се извеждат от орбита с използването на оставащото гориво на борда им. Другият е старите космически апарати да се складират в орбита и после да се погребват на Земята.

Цели поселения в Сибир и в Казахстан страдат от изстрелваните от космодрума Байконур ракети, защото точно там падат отломки и цели горивни резервоари. Стигна се до там, че местните скотовъдци заведоха дело срещу Федералната космическа агенция на Русия.

Алтернативни методи за почистване – този път на моретата, пък изобретиха британски учени. Те създадоха, подобно на японските си колеги, риба робот, която ще бъде пусната в морето, за да открива замърсявания.

Новото поколение риби ще бъдат пуснати от пристанище Гихон в Северна Испания и ако си свършат добре работата, ще бъдат използвани в реки, езера и морета по целия свят, за да открива замърсявания.

Машината приличат много на истинските риби и е оборудвана с малки химически сензори, които откриват източника на опасни замърсители във водата като изпускания на вредни вещества от плавателни съдове или от подводни газопроводи. след като открие замърсяването, рибата предава данните чрез Wi-Fi технология.

Проектът е бил финансиран от Европейската комисия и координиран от консултантската компания BMT Group Ltd. Първите пет риби са били създадени от проф. Хуошенг Ху и неговият екип от специалисти по роботика от Университета по компютърни науки и електронно инженерство в Есекс. Изработването на една риба е струва около 20 000 лири. Всяка машина е с размерите на тюлен и може да измине по около метър за една секунда.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us