Новини

Санирането на прокурор

Високи цени, наддоговаряне на одобрения финансов ресурс и липса на проверка

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подало в прокуратурата сигнал за санирането. Според зам.-министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова, три са основните нарушения: необосновано високи цени, наддоговаряне на одобрения първоначално финансов ресурс от министерския съвет и липса на физическа проверка на извършените строителни дейности.

МРРБ предоставя на прокуратурата конкретни документи и сигнали, с които се подкрепят съмненията на служебното ръководство в МРРБ за извършени нарушения по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Според нея, тъй като това е програма с национално финансиране, ръководството на МРРБ е длъжно да следи как се изразходват публичните средства. „Нашата теза е, че с предвидените по програмата 2 млрд. лв. можеха да се санират 4000 жилищни сгради, а не 2000, както е сега. Цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати“, категорична бе Комитова.

Още през ноември 2016 г. са били наддоговорени до над 1,2 млрд. лв., т.е. с 200 млн. лв. повече от отпуснатите средства. Веднага след това МРРБ блокира програмата, спира изпълнението и договорите с общините и очаква решението на МС за отпускане на още 1 млрд. лв., за да разплати вече договорените средства като това решение идва през януари 2017 г. С 2 млрд.лв. от държавния бюджет ние ще санираме 2022 сгради. Това касае всички български граждани, но всеки собственик на саниран апартамент получи от държавата подарък в размер на 17 500лв.“, подчерта Комитова.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us