Новини

САЩ и Израел напускат ЮНЕСКО

Съединените американски щати и Израел обявиха, че се оттеглят от културната организация на ООН ЮНЕСКО, позовавайки се на финансови причини, както и заради твърдения за анти-израелски пристрастия, както и необходимостта от „фундаментална реформа“.

В изявление израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства решението на САЩ, като заяви: „Това е смело и морално решение, защото ЮНЕСКО се превърна в театър на абсурда. Вместо да запазва историята, тя я изопачава.“

Организацията е най-известна със списъка на световното културно и природно наследство, но често е привличало гнева на Израел и администрацията на президента на САЩ за редица решения, включително включването на храм в Хеброн, град в южната част на окупираните палестинци територии, за застрашен обект на палестинското световно наследство.

Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, изрази своето „дълбоко съжаление“ за решението на САЩ. „Това не касае само световното наследство“, каза тя, като описва оттеглянето като „загуба както за организацията, така и за САЩ“.

От Вашингтон поясниха, че възнамеряват да останат в организацията като наблюдател. Решението на американското правителство влиза в сила от 31 декември 2018 г.

САЩ осигуряваше 1/5 от бюджета на ЮНЕСКО.

Междувременно тази седмица тече гласуването за нов генерален директор на ЮНЕСКО, като до вчера все още не бе избран наследник на Ирина Бокова. Решението за избор трябва да се вземе с мнозинство. Днес Китай оттеглиха кандидата си за поста и подкрепиха кандидата на Египет.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us