Новини

САЩ се върнаха на Луната, Япония също със свой апарат

Американският частен космически модул „Одисей“ кацна на Луната, съобщиха от НАСА. Така САЩ осъществиха първото кацане на Луната от половин век.

Шесткракият спускаем модул кацна на Луната около 23:23 ч. по Гринуич, съобщиха коментатори на „Интюитив машинс“ и на американската космическа агенция НАСА в съвместно предаване на живо онлайн.

Както се планираше, космическият апарат кацна в кратер, наименуван Малаперт А, който се намира близо до южния полюс на Луната.

Директорът на НАСА Бил Нелсън веднага приветства постижението като „триумф“ с думите: „Одисей превзе Луната“.

Както беше по план, космическият кораб спря в кратер, близо до южния полюс на Луната, показа онлайн излъчването. Модулът не е проектиран да осигури видео на живо от кацането, което се случи един ден след като апаратът достигна лунната орбита и седмица след изстрелването му от Флорида.

Кацането на „Одисей“ на естествения спътник на Луната е първото контролирано спускане на лунната повърхност от американски космически кораб след „Аполо 17“ през 1972 г., когато последната лунна мисия на НАСА с екипаж се приземи там с астронавтите Джийн Сернан и Харисън Шмит.

Досега космически кораби само от четири други държави са кацали на Луната – от бившия СССР, Китай, Индия и, съвсем наскоро, едва миналия месец, Япония. САЩ са единствената страна, която някога е изпращала хора на лунната повърхност.

„Одисей“ е снабден с набор от научни инструменти и технологични демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, проектирани да работят в продължение на седем дни със слънчева енергия.

Полезният товар на НАСА ще се фокусира върху събирането на данни за изследване на лунната повърхност, ресурсите и потенциални опасности на лунната среда за бъдещи спускаеми апарати и планираното от НАСА завръщане на астронавти по-късно през десетилетието.

Мисията IM-1 беше изстреляна към Луната миналия четвъртък с ракетата „Фалкон 9“ на компанията „Спейс Екс“ от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

„Одисей“ направи първото „меко кацане“ на Луната, осъществено от търговски произведен и експлоатиран апарат. То е дебютно в рамките на лунната програма „Артемида“ („Артемис“) на НАСА. САЩ се надпреварват да върнат астронавти на естествения спътник на Земята преди Китай да спусне там свой космически кораб с екипаж.

НАСА има за цел да изпрати първия си кораб с екипаж в края на 2026 г. като част от дългосрочно, устойчиво изследване на Луната и стъпка към евентуални полети на хора до Марс.

Инициативата е фокусирана върху южния полюс на Луната, отчасти защото се предполага, че там има изобилие от замръзнала вода, която може да се използва за поддържане на живота и за производство на ракетно гориво, отбелязва Ройтерс.

Очаква се множество малки спускаеми апарати като „Одисей“ да проправят път в рамките на проект на НАСА, който цели доставка на инструменти и хардуер на по-ниски цени от традиционните за американската космическа агенция. Това че се разчита в по-голяма степен на малки и не толкова опитни частни предприятия обаче крие и своите рискове.

Миналия месец лунният модул на друга фирма,“Астроботик“ , имаше проблем със задвижващата система по пътя си към на Луната, малко след като беше изведен в орбита на 8 януари. Неизправността на спускаемия апарат „Перигрин“ беше трети неуспешен за частна компания след такива на компании от Израел и Япония.

Въпреки че „Одисей“ е най-новата звезда от програмата на НАСА, полетът IM-1 се счита за мисия на „Интюитив машинс“. Разпространението на търговските космически предприятия се дължи на технологичния скок през последните десетилетия, припомня Ройтерс.

Модулът SLIM неочаквано оцеля през ниските температури на лунната нощ и поднови комуникациите със Земята повече от месец след кацането си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на японската космическа агенция ДЖАКСА.

Интелигентният апарат за изследване на Луната (SLIM – Smart Lander for Investigating Moon), наречен „лунен снайпер“ заради прецизната експериментална технология за кацане, се спусна на лунната повърхност на 20 януари и Япония стана петата държава с подобно постижение. Миналата седмица американската частна компания „Интюитив машинс“ също успя да спусне космически апарат на естествения ни спътник и се включи в лунната надпревара в търсене на ресурси и възможност за обитаване от хора.

Апаратът е наречен „лунен снайпер“ заради прецизната експериментална технология за кацане, на 7 септември миналата година. Основната му задача беше да се спусне на естествения спътник на Земята с висока степен на точност – до 100 метра отклонение, в сравнение с обичайното разстояние от няколко километра. За целта е разработена авангардна технология за навигация на базата на изображения и лек хардуер за високопрецизно кацане и откриване на препятствия. Апаратът е предназначен и за изучаване на кратерите и релефа на Луната. Модулът е оборудван и със специална камера, която може да измерва количеството желязо и други елементи, съдържащи се в скалите на лунната повърхност.

Подобна възможност ще помогне за ускоряване на изучаването на Луната и планетите с помощта на по-леки изследователски системи. Спускаемият апарат тежи малко повече от 700 кг и има смалени електронни устройства. Намаленото тегло на бъдещите сонди ще бъде от съществено значение за преразпределяне на ресурсите за изследователските уреди. Изграждането на по-лек спускаем апарат би могло също да намали разходите за изстрелване, което ще позволи по-чести мисии. Бюджетът на проекта е 100 милиона щатски долара.

Овладяването на техники за точно кацане на Луната ще бъдат от голямо значение в близко бъдеще. То е особено важно за усилията за изграждане на базов лагер на Луната за програмата „Артемида“. Ще е необходимо спускане на екипажите и оборудването възможно най-близо до лунното селище.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us