Новини

Създаденото от хората тежи повече от цялата биомаса на Земята

За първи път в историята сега изкуствените материали вероятно надвишават по тегло цялата биомаса на Земята, казаха учени в сряда, описвайки подробно „точката на пресичане“, при която отпечатъкът на човечеството е по-тежък от този на естествения свят, предаде АФП.

Теглото на пътищата, сградите и други построени или произведени материали се удвоява приблизително на всеки 20 години и авторите на изследването казват, че понастоящем „сътвореното от човешка ръка” тежи 1,1 трилиона тона. Тъй като човечеството е увеличило ненаситното си потребление на природни ресурси, теглото на живата биомаса – дървета, растения и животни – се е намалило наполовина след земеделската революция и в момента е само 1 трилион тона, установи проучването.

Оценявайки промените в глобалната биомаса и произведената от човека маса от 1990 г. насам, изследването показа, че масата на произведените от човека обекти възлиза на едва три процента от теглото на биомасата в началото на 20 век. Но след глобалния производствен бум след Втората световна война производството се е увеличило до степен, при която хората сега произвеждат средно всяка седмица еквивалента на теглото на всеки човек на Земята.

Според изследването, публикувано в Nature, 2020 г. вероятно бележи момента, в който изкуствената маса е достигнала по-висока стойност от биомасата.

„Това проучване предоставя своеобразна снимка на „ общата картина“ на планетата през 2020 г.“, каза съавторът Рон Майло от факултета за растения и екология в Израелския научен институт „Вайцман”. “Надяваме се, че след като имаме тези донякъде шокиращи числа пред очите си, ние можем като вид да поемем отговорност.”

Въз основа на множество индустриални и екологични данни, изследването изчислява, че човешкото производство възлиза на около 30 гигатона годишно. При сегашния темп на растеж изкуственият материал вероятно ще тежи до три трилиона тона до 2040 г. В същото време общата биомаса намалява, главно поради обезлесяването и промените в земеползването, проправящи път за интензивно земеделие. Сградите и пътищата представляват по-голямата част от изкуствената маса, а редица строителни тенденции – включително преминаване от тухли към бетон в строителството в средата на 50-те години – допринесоха за ускореното натрупване на тегло.

Водещият автор Емили Елхачам каза пред Франс прес, че проучването дава индикация за огромното въздействие на човечеството върху естествения свят. „Вече не можем да отричаме централната си роля в естествения свят“, каза тя. “Вече сме основен играч и с това идва споделена отговорност.”

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us