Новини

Създателят на ChatGTP: Това e калкулатор за думи

Изкуственият интелект ще направи революция в образованието по същия начин, както калкулаторите, но няма да замени обучението, предаде АФП, като цитира Сам Олтман, главен изпълнителен директор на „ОупънЕйАй“ – американската компания, която стои зад популярния и противоречив чатбот „ЧатДжиПиТи“.

„Домашните работи вероятно никога повече няма да бъдат същите“, каза той на конференция в университета „Кейо“ в Токио.

„Имаме нов инструмент за образование. Това е нещо като калкулатор за думи“, направи сравнение Олтман. „Начинът, по който преподаваме и оценяваме учениците, ще трябва да се промени“.

„ЧатДжиПиТи“ впечатли хората по целия свят благодарение на способността си за секунди да провежда разговори, да създава писмен текст и преводи като човек.

Чатботът обаче създава и безпокойство в много сектори, включително и в образованието, където се опасяват, че учениците ще злоупотребяват с подобни инструменти и така ще пренебрегват създаването на оригинални произведения.

Сам Олтман е на обиколка из света, като се среща с бизнес лидери и политици, за да обсъди както възможностите, създавани от изкуствен интелект, така и бъдещите му регулации.

В понеделник той изрази увереност, че ще бъдат въведени мерки, но същевременно изрази и притеснения.

„Инструментите, с които разполагаме, са все още изключително примитивни в сравнение с тези, с които ще разполагаме след няколко години“ и компанията „ОупънЕйАй“ ще се чувства „супер отговорна“, ако нещо се обърка“, каза Олтман.

Той отново се опита да разсее притесненията за потенциалното изчезване на много съществуващи човешки работни места заради изкуствения интелект в бъдеще. Макар да призна, че „някои работни места ще изчезнат“, той прогнозира, че ще се появят „нови категории“.

„Не мисля, че това ще има въздействието върху заетостта, каквото хората очакват“, твърди Олтман. „Почти всички прогнози са погрешни“, е мнението му.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us