Новини

Седем български ученици с награда на Харвард

Седем български ученици от 10 и 11 клас, от шест града в страната, бяха отличени с престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018. Местните клубове на завършилите световно признатия университет връчват ежегодно приза на най-заслужилите ученици, избрани сред около 2000 училища по целия свят. Харвард клуб България е създаден през 2001 г. и обединява българи, завършили различни образователни степени и програми на Харвардския университет студенти, преподаватели и приятели на университета по света.

Целта на наградата е да открие ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват. „Носителите на Harvard Book Award се избират след сериозна селекция, която включва номинации от партньорски организации, интервюта и оценяване на кандидатите от членовете на Харвард клуб България. Освен силни академични постижения, участия в състезания, дебати и други учебни проекти, се обръща внимание на лидерския потенциал на кандидатите и участията им в различни извънкласни занимания в областта на науката, спорта, изкуство, доброволческа дейности и др. Интервютата се провеждат на английски“, обясни Петър Алексиев, президент на Харвард клуб България.

Партньори на Харвард клуб България за Harvard Prize Book 2018 са Съюзът на българските математици, комисия Фулбрайт и фондация БЕСТ.

Победителите получават книга, официален сертификат Harvard Prize Book Award и покана за специалната церемония на Харвард Клуб България през есента, на която ще им бъде връчен сертификата.

Носители на Harvard Prize Book Award 2018 за България:

Звездин Бесарабов е ученик от 11 клас на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, София. Занимава се с блокчейн технологии и машинно самообучение. Той е един от най-младите лектори в СофтУни, носител на президентската диплома „Джон Атанасов“.

Валерия Германова е ученичка от 10 клас на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, Варна. Участва в състезания по дебати, спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България.

Надежда Иванова е ученичка от 10 клас на Американски колеж, София. Спечелила е престижна стипендия за лидерски лагер в САЩ, участвала е като доброволец в детския научен център „Музейко“; участва в отбора по атлетика в своето училище.

Моника Митова е ученичка от 11 клас, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград. Интересува се от журналистика и човешки права, спечелила е литературната награда за есе на Център Алеф. участва в състезания по дебати.

Георги Петков е възпитаник от 11 клас на ПГПЧЕ „Петър Богдан“. Монтана. Печелил множество награди от състезания по дебати, стипендия на EducationUSA; участва в клубове по литературно писане и уеб дизайн.

Илиян Христов е ученик от 10 клас на Национална Априловска гимназия, Габрово. Печелил е няколко състезания по дебати, както и награди от театрални фестивали.

Димитър Чакъров е ученик от 10 клас на МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив. Участвал и печелил медали в множество научни състезания и конференции за ученици, включително в Люксембург. Полша, Сърбия.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us