Новини

Седем нови сеизмични станции в страната


До края на лятото в страната ще бъдат разположени 7 нови сеизмични станции и 9 по-малки прибора, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на  българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по  трансгранична програма на ЕС. За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните земетръсни огнища в страната. С реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до
наша територия. Това време е достатъчно при нужда да се изключват някои от потенциално опасните системи в различни обекти. В момента в България Националната сеизмологична мрежа включва 14 станции и обсерватории и две локални мрежи: „Провадия“ и „Козлодуй“. За сравнение в Румъния има над 200 станции.

Друг проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция, е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на Черно море. В случай  на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и уеб портал, който ще помага за по-добрата информираност на населението.

Заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН проф. Димчо Солаков заяви, че предстои в сила да влезе нова карта за изискванията към строителството в страната. Новите правила са съобразени с последните европейски стандарти в тази област. По думите на Солаков най-стабилно трябва да се строи в Югозападна България, в района на Чирпан и около Каварна и Шабла. Сеизмично безопасни са югоизточните и северозападните части на страната. Проф. Солаков посочи, че земетресението в Перник не е показател за издръжливостта на сградите. Проф. Солаков предупреди и за тежкото положение на сеизмолозите, като заяви, че има реална опасност до 10 години България да остане без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us