Новини

Секат дървета за възстановяването на Нотр Дам

В някогашна кралска гора във Франция започна изсичането на вековни дъбове, които ще бъдат използвани за възстановяването на унищожения при пожара в „Нотр Дам“ шпил на прочутата катедрала в Париж, предаде Ройтерс.
Шпилът с оловно покритие, който в продължение на повече от 150 години се откроява на фона на небето във френската столица, беше погълнат от пламъците на огнената стихия, разразила се през април 2019 г., и се срути през покрива пред погледите на просълзени и съкрушени очевидци.
Президентът Еманюел Макрон обяви миналото лято, че 96-метровият шпил ще бъде реконструиран, както първоначално е проектиран от архитекта Йожен Виоле-льо-Дюк през 19-и век.
За възстановяването на шпила и подпорната дървена конструкция ще са необходими 1000 дъбови дървета.
„Изключителен е. Съвършено прав и без никакви вътрешни дефекти“, заяви лесовъдът Емерик Албер, визирайки отсечения ствол на 200-годишен дъб – достатъчен за 18-метрова подпорна греда.
Дърветата, които ще бъдат взети от Берсе, близо до Льо Ман, са определени в началото на годината. Те трябва да бъдат отсечени преди края на март, преди мъзгата да се издигне и дървесината да стане твърде влажна.
Стволовете, всеки от които на стойност около 15 000 евро, след това ще бъдат оставени да съхнат за период между 12 и 18 месеца, преди да бъдат нарязани в желаната форма.
Оригиналният покрив на катедралата е имал толкова много дъбови греди, че е бил наричан „гората“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us