Новини

Секат смърчове заради глобалното затопляне

В Шотландия започна масово изсичане на търговски насаждения от смърч, пише newssensei. Така се предвижда възстановяване на пресъхналите торфища, върху които растат въпросните дървета. Според местни експерти подобна практика може да спаси планетата от парникови газове.
Учените очакват тази мярка да помогне за задържането на въглерод в блатата и да помогне за възстановяването на биоразнообразието.
Лазерните сканирания показват, че торфищата близо до шотландското село Банлойт съдържат 1,2 милиона тона въглерод, което се равнява на около 2% от годишния въглероден отпечатък на Шотландия.
Засаждането на смърч в индустриален мащаб е довело до отводняване на торфени почви, заради което се отделят парникови газове. Учените са проверили – дърветата нямат време да ги усвоят.
Така страната стартира програма за торфено блатиране по проекта Bunloit Rewilding на фондация Rewilding Europe. Ако успее, ще съхранява 60 хиляди тона въглерод за 100 години. Блатата ще станат и местообитание за много видове флора и фауна, в съответствие с целта за опазване на биоразнообразието в региона.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us