Новини

Шишков коментира промени в ЗУТ

Фактите и проблемите, които продължаваме да констатираме от предишния служебен кабинет, са свързани с възложеното от държавата строителство, което се е превърнало в незаконно заради начина на възлагане. Като регионален министър, който констатира тези нарушения, бях най-виканият министър на парламентарен контрол. Тези, които сътвориха това, ме викаха на парламентарен контрол, абсурдно е. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.
Той обясни, че е предложил изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), за да може инфраструктурни обекти с проблеми при възлагането да бъдат обявени за търпими.
„Групата на ГЕРБ бяха против, което не ме учуди. Отказът на тази парламентарна група, която допусна незаконното строителство на участъци 4 и 5 на автомагистрала „Хемус“, блокира възстановяването на работата по тях“, коментира Шишков.
„Учуди ме обаче друго, че председателят на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков не поддържа това изменение и възобновяване на строителството“, каза още министър Шишков и обясни, че на заседание на парламентарната регионална комисия той е заявил, че не подкрепя това изменение в ЗУТ и си е тръгнал. „Изглежда темата за съучастниците и жертвите, която бях развил преди, ще бъде отворена една година по-късно отново”, отбеляза регионалният министър. Той отбеляза с удовлетворение, че въпреки всичко работи добре със строителния бранш. Успяхме да им платим част от неплатеното пътно строителство, което ГЕРБ бяха поръчали в началото на 2021 г. и не беше заложено в никакъв бюджет, възстановихме инфраструктурния процес, обясни министърът.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us