Новини

Шишков: Магистрала Хемус е строителна илюзия

„За магистрала „Хемус“ – тя е строителна илюзия, каза служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков. „Проблемите там са заложени в начина, по който е започнал процесът още 2018-та – 2019-та година като са се дали огромни аванси от порядъка на 35% за шест лота без да има яснота, кога ще започне реално строителството им“, обясни регионалният министър и подчерта, че това е капан, който вече се връща в обществото, при това негативно.
По думите му за първите три лота на магистрала „Хемус“ е имало логика да се дадат аванси, но дори и за тях строителните фирми сега се опитват да преговарят за индексация. „Това означава, че механизма и голямото говорене, че чрез дадените аванси държавата ще спести пари няма логика“, поясни Шишков и разкри още, че за останалите шест лота на АМ „Хемус“ са дадени авансово около 700 млн.лв при положение, че за тези участъци дори няма готовност да започне строителство. Оказва се, че за 3 от тях даже няма проекти.
В България няма условия да бъдат построени магистрали, констатира Иван Шишков. „Големият проблем е, че първо те са малко, и второ – огромна част не са планирани“, припомни още архитектът и допълни, че дори в момента страната ни да намери пари за изграждането им, няма проекти и няма готовност да се строи.
„Затова в момента одобряваме усилено и с бързи темпове идейни проекти, Подробни устройствени планове. Без това остава само говоренето на политиците!“, заяви още Шишков и съобщи, че ще бъде направен пълен анализ на пътищата. Липсата на контрол обаче продължава да е проблем, затова предстоят още проверки.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us