Новини

Шишков: Налага се ремонт на пътищата, строени преди 7 години

При проверките, които правим по автомагистралите, открихме, че липсват сантиметри от асфалта. Това заяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков в предаването „Денят започва“ по БНТ. Според него голяма част от пътищата ни, строени преди седем – осем години, са за основен ремонт.

Къде е отишъл асфалтът трябва други институции да проверят посочи той. „Касае се за проблем, който не е свързан с един строеж, а с един период. Периодът на строителство на магистралите в България през последните седем – осем години е свързан изцяло с липса на асфалт“, отбеляза Иван Шишков.

Има много елементи на един път, които трябва да отговарят на определени норми – включително и основата, дебелината на асфалта, каза министърът на регионалното развитие.

„След проверката на магистрала „Хемус“ в частта от София до Ямбол се установява, че този участък е шампион в това колко липсва от асфалта. При 28 см необходим асфалт по проект, на едното място бяха 18,5 см, а на другото – 21 см. Строителят там е българска фирма“, обясни Иван Шишков.

За другата проверка на магистрала „Марица“ той отбеляза, че строителят е италианец, построил е лота на магистралата от 30 км, на който в момента е затворена аварийно едната лента за ремонти в този участък. „Там при необходим асфалт по проект 30 см, те са между 23 и 24 см. Пак имаме една липса от шест – седем сантиметра, което прави около 20%. Това е сериозен проблем“, каза служебният министър.

Той припомни, че всички проверки, които в момента се правят, и първата проверка, която е направена на „Тракия“, се извършват съвместно с МВР. Резултати от проверките започват вече да не ни изненадват, коментира Иван Шишков.

„На магистрала „Хемус“, освен че липсва асфалт, там и земната основа не е добре. Там беше намерена в по-голямо количество шлака, която навява едни други мисли – откъде е докарана“, отбеляза той.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството това са сериозни проблеми, които показват, че нашите пътища, които са построени преди седем – осем години, за съжаление в голямата си част вече са за основен ремонт.

За магистрала „Тракия“ Иван Шишков посочи, че частта от Нова Загора до Ямбол е в най-лошо състояние. За там се подготвят в момента документация за основен ремонт.

Той съобщи още, че МРРБ и Столичната община работят по мерки за отстраняване на проблемите при ремонта на центъра на София. Министър Иван Шишков отбеляза, че ремонтните дейности все още са в гаранция и строителите могат да възстановят пропуските.

„Във връзка със започнала проверка от Европейската прокуратура преди около месец и половина, миналият понеделник при нас бяха прокурори, дали сме цялата кореспонденция и преписка, свързана с ремонтите на „Граф Игнатиев“, каза още Иван Шишков. Проверките са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила, обясни той.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us