Новини

Шишков с нови критики: Пътят Югово – Лъки е бутафория, на магистрала Хемус липсва 10 см асфалт

„Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, направен е преди две години, а след няколко години ще представлява съвсем друга картина и никой няма да е доволен.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след  огледа на път III-861 Югово –Лъки – област Смолян.

Тази отсечка не е единичен случай, а е емблематична за начина, по който са извършвани основни ремонти с възлагане за текущи, посочи министърът. Цялата отсечка е незаконна, ремонтът е извършен без одобрен проект, разрешително за строеж и строителен надзор, каза арх. Шишков. И допълни, че този път е един от 31, за които е имало изработени проекти, но никой не си е направил труда да ги възложи и изработи по проект.

Поръчката е направена от бившето ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ в периода от 2018 г. до началото на 2021, уточни той и заяви, че други служби ще търсят отговорността за всички тези проблеми. „За съжаление, това е било част от поведението, което ни превърна в строителен хаос в периода 2018-2021 г.“, каза  регионалният министър.

По време на огледа беше взета за изследване ядка от асфалтовото покритие и проби от земната основа, за да се разбере как е направен пътят в дълбочина и дали отговаря на това, което би трябвало, ако ремонтът беше извършен по проект. „Надяваме се поне асфалтът и земната основа да са добре, но за съжаление пътят е осеян с камъчета и с парчета от скали. Това е така, защото пътят е разширен повече от метър и скалната маса не е укрепена както трябва. Освен всичко останало, няма и изпълнено отводняване и този път след няколко години няма да е в това състояние, което ние ще искаме. Обезпокоени сме от това, което виждаме и ще направим предписания“, допълни арх. Шишков.

50 млн. лева е стойността на целия участък от 31 км. Половината от тях – 25 милиона лева, вече са разплатени от последния редовен кабинет по решение на НС. Министър Шишков беше категоричен, че останалите 25 милиона няма да бъдат платени. И припомни, че докато не се намери законово решение на казуса, ще се разплаща само извършеното законно строителство. „Бях предложил текст за изменение на Закона за устройство на територията, за да можем по законов път да направим проверки и да търсим начин да регламентираме тези строежи. За съжаление създателите на строителния хаос реагираха изключително остро, грубо. Не само не пожелаха да го одобрят, но даже не дадоха решение. За да решим проблема, трябва да го изговорим, да намерим законово решение.“, каза още той.

И съобщи, че наскоро е била направена проверка в началото на автомагистрала „Хемус“ и там резултатите са по-фрапиращи отколкото на магистрала „Тракия“.

Там не става въпрос за незаконно строителство, но резултатите от ядките и от земната основа са още по-лоши отколкото от проверката, която е била направена на „Тракия“, уточни арх. Шишков и коментира, че вложеният асфалт е по-малко от изискваното, както и че се установява влагане на шлака от „Кремиковци“. „Очевидно това, което се говореше в публичното пространство, започва да излиза като факти“, заключи регионалният министър.

Съвместна проверка на МВР и МРРБ на автомагистрала „Хемус“ през месец декември е показала, че в участъка от София до Яна има вложен по-малко асфалт от необходимото и шлака в земната основа. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при участието си в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. При изискване за 28 см асфалт, взетите проби са показали наличие между 18 и 21 см, а шлаката в земната основа е в голямо количество. Той изнесе данни, че в тази част на магистралата строежът е започнал 2011 година, през 2013 година е пуснато движението, но разрешението за ползване е чак от 2016 година. „Т.е. някой е чакал във времето кога и как да бъде въведен този учатък в експлоатация“, коментира министър Шишков.

Той заяви, че съвместните проверки на МВР и МРРБ ще продължат, защото в голямата си част пътищата не са направени по начина, по който следва да бъдат направени спрямо проектите и предвижданията. „Не можахме да си построим магистралите, построихме по-малко от половината магистрали, а вече започваме да ремонтираме тези, които сме построили.“, констатира регионалният министър.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us